احیای دریاچه ارومیه در دستور کار دولت است

با توجه به شرایط بدی که برای دریاچه ارومیه در سال های اخیر به وجود آمد، دولت و تمامی فعالان محیط زیست در صدد احیای مجدد این دریاچه زیبا هستند. و در سال ۱۳۹۲ این موضوع با جدیت بیشتری در دستور کار دولت قرار گرفت و با راه اندازی ستاد احیای دریاچه ارومیه جزء نخستین مصوبه های دولت بود که مسئولیت آن به معاون اول رئیس جمهوری واگذار و تصمیم های مهم و تاثیرگذاری طی سال های اخیر در این ستاد اتخاذ شد. حال جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در خصوص دریاچه ارومیه گفته است که در دولت یازدهم هم نیز با قدرت و حسایت خاصی به دنبال احیای این دریاچه زیبای ایران هستیم. احیای دریاچه ارومیه

در ادامه شیدا گشت بیشتر درباره خبر احیای دریاچه ارومیه شرح خواهد دارد.

احیای دریاچه ارومیه | دریاچه ارومیه

اسحاق جهانگیری پس از بازدید از دریاچه ارومیه و بررسی آخرین وضعیت آن در این خصوص گفت: موضوع احیای دریاچه زیبای ارومیه جزء اولویت های دولت است و همچنین وی افزود طرح احیای دریاچه ارومیه با قدرت و حساسیت خاص از سوی دولت دنبال می شود و حتی اگر میلیاردها تومان برای آن لازم باشد باید تامین شود، چون نمی توانیم نسبت به خشک شدن و از بین رفتن این دریاچه زیبا بی تفاوت باشیم.

به گفته بسیاری از کارشناسان محیط زیست، احیای دریاچه ارومیه حدود ۶ تا ۷ میلیارد دلار هزینه برای دولت دارد، در صورتی که هزینه خشک شدن آن بیش از هزار میلیارد دلار است زیرا جابجایی شهرهایی مانند ارومیه و تبریز با این مبلغ امکان پذیر نیست.

در ادامه گفتگو با معاون اول رئیس جهور درباره احیای دریاچه ارومیه گفت :

همانطور که احیای دریاچه ارومیه برای مردم ایران و علی الخصوص مردم استان آذربایجان شرقی و غربی مهم و حیاتی است، این موضوع برای دولت هم از اهمیت ویژه برخوردار است. همچنین وی افزود: بر همین اساس آنچه که برای احیای دریاچه لازم و مفید باشد در قالب اعتبارات ملی و استفاده از منابع خارجی، برای این منظور مورد توجه قرار گرفته است. البته لازم است بگوییم که طرح های مختلف در بخش های جهاد کشاورزی، حفاظت از محیط زیست و نیرو در دست اجراست و آثار و نتایج خوبی تاکنون بدست آورده ایم.

جهانگیری، اقدام هایی که به منظور احیای دریاچه ارومیه درباره ی آنها صحبت کرد عبارت از :

بهره وری بهینه از منابع آبی حوضه آبریز، تغییر کاربری های اراضی کشاورزی، مسدودسازی چاه های غیرمجاز و کنترل وضعیت چاه های مجاز در حوضه آبریز دریاچه هستند، که وی به آنها اشاره کر. همچنین او جهانگیری در خصوص کارهایی که برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه انجام گرفته نیز لایروبی از مسیرهای رودخانه ای است که در استان های آذربایجان شرقی و غربی است، که این کار سبب شده تا آب های روان به راحتی وارد دریاچه ارومیه شوند و شرایط بهتری برای آن به وجود بیاید.

رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه در سال گذشته ۴۵ درصد از اعتبارات اختصاصی برای طرح احیای دریاچه ارومیه جذب شد، کمبود اعتبارات کلی در کشور را دلیل اصلی جذب پایین بودجه اختصاصی عنوان کرد.

جهانگیری سطح آب دیاچه ارومیه را خوب توصیف کرد و در این مورد اضافه کرد: نسبت به برنامه های پیش بینی شده هنوز این میزان از سطح آبی که در دریاچه وجود دارد کم است و باید دستگاه های اجرایی آذربایجان شرقی و غربی و کردستان تلاش کنند تا در فرصت های باقی مانده و تا پایان سال جاری آب مورد نیاز و پیش بینی شده تامین شود. وی ابراز امیدواری کرد طی سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ اعتبارات احیای دریاچه ارومیه تحقق یابد.

معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر عزم و اراده خاص دولت دوازدهم برای احیای دریاچه ارومیه، گفت: احیای این دریاچه مساله ملی بوده و تمام دولت ها باید به آن اهتمام ویژه ای داشته باشند.

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران واقع است و دارای مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومتر مربع به عنوان یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور به شمار می رود. این حوزه مهم بین استان های آذربایجان غربی و شرقی قرار دارد. دریاچه ارومیه به‌ عنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران و از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین اکوسیستم‌های آبی ایران و جهان به شمار می‌آید. اکوسیستمی که در این دریاچه وجود دارد نمونه ای شاخص و بازر از یک حوضه آبریز بسته است که کلیه رواناب های جاری در رودخانه های حوضه به آن تخلیه می شوند، علاوه بر اکوسیستم فعال این دریاچه شامل دریاچه ها و حوضه های آبریزی هم می شود. در نتیجه مرز حوضه آبریز دریاچه ی ارومیه، مرز دقیقی را برای مدیریت عوامل مؤثر بر دریاچه و زیستگاه‌های مهم در حوضه به‌ وجود آورده است.