شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس است. جمعیت شیراز در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۱٬۷۱۲٬۷۴۵ تن بوده که این رقم با احتساب جمعیت ساکن در حومهٔ شهر به ۱٬۸۶۹٬۰۰۱ تن میرسد.راهنمای سفر شیراز – راهنمای سفر شیراز – راهنمای سفر شیراز
شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع ۱۴۸۶ متری از سطح دریا و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوههای بمو، سبزپوشان، چهلمقام و باباکوهی (از رشته کوههای زاگرس) محدود شده است.
شیراز پس از تبریز (در سال ۱۲۸۷) و تهران (در سال ۱۲۸۹) سومین شهر ایران است که در سال ۱۲۹۶ خورشیدی، نهاد شهرداری در آن تأسیس گردید. شهرداری شیراز به ۱۱ منطقهٔ مستقل شهری تقسیم شده و جمعاً مساحتی بالغ بر ۲۴۰ کیلومتر مربع را شامل میشود.راهنمای سفر شیراز
شیراز به سبب جاذبههای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا میخواند. سید علی خامنهای -رهبر ایران- لقب سومین حرم اهل بیت در ایران را به این شهر نسبت داد.راهنمای سفر شیراز – راهنمای سفر شیراز – راهنمای سفر شیراز
با تصویب شورای شهر شیراز و تأیید مجلس شورای اسلامی روز میانی بهار، ۱۵ اردیبهشت به نام روز شیراز نامگذاری شدهاست. به همین مناسبت، همه ساله برنامههای ویژهای از طرف شهرداری شیراز در این روز برگزار میگردد. به عنوان مثال در سال ۱۳۸۹ هجری خورشیدی برای اولین بار در ایران ۱۲ بالون هوای داغ به طور همزمان بر فراز آسمان شیراز به پرواز درآمدند. به مناسبت هفته شیراز بالنهایی از کشورهای مختلف اروپایی توسط بالن سواران حرفهای با حضور شهروندان شیرازی در آسمان شیراز پرواز کردند. بالنها از ۲ منطقه استادیوم ورزشی حافظیه و دانشگاه علوم پزشکی شیراز برخاسته و پس از پروازی تقریباً ۲ ساعته بر فراز شهر شیراز، در نقاط مختلف فرود آمدند.
آب و هوا
میانگین دما در تیرماه (گرمترین ماه سال) ۳۰ درجهٔ سانتیگراد، در دیماه (سردترین ماه سال)، ۵ درجهٔ سانتیگراد، در فروردینماه ۱۷ درجهٔ سانتیگراد و در مهرماه ۲۰ درجهٔ سانتیگراد میباشد و میانگین سالانهٔ دما ۱۸ درجهٔ سانتیگراد است. میزان بارندگی سالیانهٔ شهر شیراز ۳۳۷٫۸ میلیمتر میباشد.
فرهنگ
شهر شیراز به شهر شعر در ایران معروف است. از میان شاعرهای بانویِ معروف ایران میتوان از جهانملک خاتون که در شیراز میزیسته نام برد. شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار و زیبا مشهور بودهاست. شیراز از دوران باستان باغهای انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شدهاست. امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت، کشن، چمران و معالیآباد واقع شدهاند. تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و بهعنوان مراکز مهم گردشگری بهشمار میآیند. از معروفترین این باغها میتوان به باغ ارم، باغ عفیفآباد، باغ دلگشا و باغ جهاننما اشاره نمود.
سوغات شیراز
از سوغات عمده شیراز میتوان به آبلیمو، انار، انجیر، ترشیجات، چرم، حصیر، حنا، خاتمکاری، خراطی، خرما، ریسندگی، زعفران، سفیداب، سنگتراشی، شیشهگری، بهار نارنج، ظروف سفالی، عرقیات، فلزکاری، قالی، کندهکاری، کیسه حمام، گبه، گلیم، کلوچه و مسقطی، نان یوخه، نان شیری، منبتکاری و نمد اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری شیراز
حرم مطهر احمد بن موسی کاظم(ع) – (شاه چراغ)
آرامگاه حضرت سيد امير احمد(علیه السلام) ملقب به شاهچراغ و سيدالسادات الاعاظم، فرزند بزرگوار امام موسي كاظم(علیه السلام) و برادر بزرگ امام رضا (علیه السلام) است.
تخت جمشید
تخت جمشید، مجموعه ای از کاخهای بسیار باشکوهی است که ساخت آنها در سال 512 قبل از میلاد آغاز شد و اتمام آن 150 سال به طول انجامید. تخت جمشید در محوطه وسیعی واقع شده که از یک طرف به کوه رحمت و از طرف دیگر به مرودشت محدود است . این کاخهای عظیم سلطنتی در کنار شهر پارسه که یونانیان آن را پرسپولیس خوانده اند ساخته شده است.
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز یکی از 6 دروازه باقیمانده این شهر و یکی از آثار دیدنی شیراز به شمار میرود. دروازه قرآن از زمانآلبویه در همین مکان فعلی بارها ویران و تجدید بنا شده است.
آرامگاه خواجه شمسالدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی
شمس الدین محمد حافظ ملقب به خواجه حافظ شیرازی و مشهور به لسان الغیب از مشهورترین شعرای تاریخ ایران زمین است که تا نام ایران زنده و پا برجاست نام وی نیز جاودان خواهد بود. وی در حدود سال 726 ه.ق در شهر شیراز به دنیا آمد است.
آرامگاه سعدی شیرازی
مشرف الدین مصلح بن عبدالله شیرازی شاعر و نویسندهٔ بزرگ قرن هفتم هجری قمری است. تخلص او “سعدی” است. وی در شیراز در سال 563 دیده به جهان گشود. وی در سال ۶۵۵ سعدینامه یا بوستان را به نظم درآورد و در سال بعد (۶۵۶) گلستان را تألیف کرد. علاوه بر اینها قصاید، غزلیات، قطعات، ترجیع بند، رباعیات و مقالات و قصاید عربی نیز دارد که همه را در کلیات وی جمع کردهاند. وی بین سالهای ۶۹۰ تا ۶۹۴ هجری در شیراز درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد.
باغ ارم
باغ ارم شیراز به طور مسلم از دوره سلجوقیان و در تمام دوره آل اینجو و آل مظفر و گوركانیان وجود داشته و با توجه به اینكه سیستم فئودالی به طور كامل بر جامعه آن دوره حاكم بوده بدون تردید بانیان و صاحبان باغ ارم كه باغی ارزشمند بوده، در آن زمان حكام وقت بودهاند. احتمال میرود اتابك قراچه كه از طرف سنجر سلجوقی به حكومت فارس منصوب بوده دستور احداث این باغ را داده باشد.
ارگ کریم خان زند شیراز
ارگ کریمخان یا زندان کریم خان، قصر سلطنتی و اندرونی کریم خان زند، حاکم شیراز بوده است که در سال 1180 ه. ق. به دستور وی ساخته شده است.
آرامگاه کوروش بزرگ (پاسارگاد)
آرامگاه کوروش بزرگ که مقبره کوروش دوم هخامنشی ملقب به کوروش بزرگ یا کوروش کبیر است، بنایی بیپیرایه ولی با معماری منحصربهفرد، در فاصله حدود یک کیلومتری جنوب غربی کاخهای پاسارگاد است.
نقش رستم
نقش رستم نام مجموعهای باستانی در روستای زنگیآباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس ایران است که در فاصلهٔ ۶ کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد. این محوطهٔ باستانی یادمانهایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای دادهاست و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی همواره مورد توجه بودهاست زیرا آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی، نقش برجستههای متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقشبرجستهٔ ویرانشدهای از دوران عیلامیان در این مکان قرار دارند و در دورهٔ ساسانی، محوطهٔ نقش رستم از نظر دینی و ملی نیز اهمیت بسیار داشته است.
باغ عفیف آباد (عفيف آباد، باغ گلشن شیراز)
باغ عفیف آباد که آن را باغ گلشن نیز می نامند در مغرب شیراز و در جنوب خیابان قصرالدشت و در انتهای خیابان عفیف آباد واقع است. این باغ به نظر آنوبانینی، یکی از قدیمی ترین و زیباترین باغ های شیراز بوده و مساحت آن حدود 127 هزار متر مربع می باشد. این باغ در دوره صفویه از جمله باغ های آباد شیراز و مقر پادشاهان وقت بوده است. سازنده عمارت فعلی باغ با 17000 متر مربع زیربنا، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم می باشد که آنرا احداث نموده و قنات “لیمک” را که در 15 کیلومتری باغ و در محل قصر قمشه بود برای مشروب نمودن باغ خریداری کرد.
مسجد وکیل
مسجد وکیل یا مسجد سلطانی که در چند قدمی بازار وکیل قرار گرفته یکی از شاهکارهای معماری زندیه است. مسجد دو ایوان و شبستان جنوبی و شرقی دارد و صحن و ایوانهایش پوشیده از کاشی کاریست. مسجد وکیل جایی است با خطوط و نقوش ساده و بیآلایش که در همه جا، میناکاری و رنگهای سبز و قرمز را میشود دید و هیچ قسمتی از دیوار را نمیتوان پیدا کرد که میناکاری نشده باشد، انگار که در کاخی لاجوردی ایستاده باشید.
آدرس : غرب بازار وکیل، انتهاى راسته شمشیرگرها
مسجد نصیرالملک
میگویند مسجد نصیرالملک یکی از ده مسجد زیبای دنیاست و بیراه هم نمیگویند. نصیرالملک مسجدی است پر از کاشی کاری، مقرنسهایی بیمانند، به اضافه شیشههایی رنگی و به همین دلیل هم به آن مسجد صورتی ایران میگویند. ورودی اصلی مسجد از کاشی هفت رنگ با تزیینات گل سرخ و گل زنبق شیراز پوشیده شده. درهای ورودی مسجد، دو در بزرگ چوبی است و ستونهای آن یکی از زیباترین ستونهاست و شبستان غربیاش پوشش آجری دارد و سنگتراشیهایش از آن نمونهای از معماری شگرف دوره قاجار پیش رویمان قرار میدهد.
آدرس : جنوب خیابان لطفعلی خان زند، نزدیک شاه چراغ، کوچه نصیر الملک
باغ دلگشا
یکی دیگر از باغهای شیراز که تاریخ پرفراز و نشیبی را از سرگذرانده باغ دلگشاست. زندیان باغ دلگشا را به سبک معماری ساسانیان ساختند و در زمان قاجار، باغ در اختیار خانواده قوام الملک بود و کوشک هایی نیز به آن اضافه شد. باغ دلگشا که نخستین کلاه فرنگی ایران هم در آن به ثبت رسیده، آینهکاریهایی به همراه نقاشیهای رنگ روغن با سقفهایی از چوب و گچبریهایی منقش به گل و بته دارد و درختهای نارنج و پرتقال در باغ باصفایش.
آدرس : شمال شرقی شیراز، در مسیر آرامگاه سعدی
باغ نارنجستان قوام
همینکه قوام به حکومت فارس رسید، بناهای زیادی در آن ساخت که باغ قوام یا نارنجستان قوام از جمله آنها بود. در این باغ زمانی قوام زندگی میکرد و حالا با پاگذاشتن در آن بوی درختهای نارنج هوش از سرت میبرد. طرح بنای اصلی و ایوان دو ستونی عمارت از شیوه معماری دوره زندیه اقتباس شده و مجموعهای از حجاری، نقاشی، گچ بری و آئینه کاری دوره قاجاریه را درآن میتوان دید. با شکوهترین قسمت باغ، ایوان بزرگ آن با دو ستون سنگی یکپارچه و سقف مسطح تزیین شده است و فقط هم زیباییها به همین ختم نمیشود و در دوقدمی خانه قوام، عمارت باشکوه قاجاری دیگری به اسم زینت الملک قرار گرفته.
مراکز خرید شیراز
مجتمع تجاری – تفریحی خلیج فارس
مجتمع خلیج فارس واقع در ابتدای ورودی شهر جدید صدرا، به عنوان ششمین مرکز خرید بزرگ دنیا، دارای وسعتی به بزرگی ۵۰۰ هزار متر مربع است. در این مجتمع ۲۵۰۰ فروشگاه بزرگ و کوچک، سینما، شهربازی، هتل ۵ ستاره، هایپرمارکت، و سالنهای ورزشی وجود دارد. علاوه بر فضای داخلی جذاب، فضای بیرونی این فروشگاه با حوض و آبنماهای بزرگ و زیبا و موزیکال، و ستونهایی که به شکل ستونهای تخت جمشید ساخته شدهاند، بسیار دیدنی و گیرا هستند.
مجتمع زیتون فارس
مجتمع ۱۲ طبقهی زیتون فارس واقع در چهارراه پارامونت، دارای ۴۰۰ فروشگاه، سینمای ۳ بعدی، رستورانها و کافی شاپها، شهربازی، و همچنین ۸۰۰ واحد پارکینگ است. از امکانات این مجموعه میتوان به نزدیک بودنش به ایستگاه خط دو مترو، آسانسورهای شیشهای نفربر و حمل بار، سیستمهای امنیتی و رفاهی، فضای سبز و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
مجتمع تجاری ستاره فارس
مجتمع ۹ طبقهی ستاره فارس واقع در شمال شهر شیراز، از دیگر بزرگترین، گرانترین و لوکسترین مراکز خرید این شهر است. در این مجتمع ۴۵۰ واحد تجاری با انواع کالاهای مورد نیاز از جمله لباسهای مردانه، زنانه و بچگانه، تلفن همراه، لوازم تزئینی، لوازم آرایشی و بهداشتی و غیره وجود دارد. بخش خوشمزه این مجتمع فست فود ستاره فارس است که شمال غرفههای مختلف غذاهای آسیایی، مکزیکی، چینی، هندی، کنتاکی، پیتزا، ساندویچ و کافی شاپ است.
مجتمع بزرگ تجاری اداری آفتاب فارس
این مجتمع ۷ طبقه، با وسعت ۳۳ هزار مترمربع با ۲۳۷ واحد تجاری و ۲ طبقه پارکینگ با طرفیت ۵۰۰ خودرو پذیرای بازدیدکنندگان است. از ویژگیهای این مجتمع نزدیک بودن آن به ایستگاه مترو است. همچنین امکاناتی چون رستوران و کافی شاپ، سرویس بهداشتی، آسانسور و سیستمهای امنیتی و بسیاری موارد دیگر از دیگر ویژگیهای این مجتمع عظیم و پر رفت و آمد است.
مجتمع تجاری تفریحی هامون
این مجتمع لوکس با انواع لوازم مورد نیاز پذیرای بازدیدکنندگان است. ۲ رستوران ارائهدهنده غذاهای فست فودی، یک کافه تریا و رستورانی عالی به نام لوت با غذاهای خوشمزه ایرانی در این مکان وجود دارند. همچنین شهربازی این مجتمع مکانی مناسب برای گذران اوقات کودکان و نوجوانان است.
مرکز خرید سلطانیه
از دیگر مجتمعهای دیدنی شیراز میتوان به مرکز خرید سلطانیه اشاره کرد. این مرکز در میدان مطهری، بلوار قدوسی شرقی قرار دارد.
بازار مسگرها
این بازار که از بقایای بازار قیصریه است، در زمان قاجار به سبب وقوع زلزله تخریب، و سپس در سال ۱۲۹۹ مرمت شد. در بازار اسباب منزل خود را میتوانید تهیه کنید.
مرکز خرید پی سی سنتر
این مرکز خرید که دارای ۶ طبقه است، اصلیترین مرکز خدمات کامپیوتر شیراز محسوب میشود که میتوانید انواع کامپیوتر و لوازم جانبی آن را تهیه کنید.
بازارچه بعثت
بازار خرید بعثت یک انتخاب درجه یک برای خرید انواع مواد غذایی از جمله میوه، سبزیجات، لبنیات، ترشیجات و غیره است.
مجتمع تجاری پارس
این مجتمع عرضهکننده انواع طلا و جواهرات است.
مجتمع تجاری الماس
این مجتمع دارای ۸ طبقه است و شما میتوانید انواع لوازم مورد نیاز از جمله پوشاک زنانه، مردانه و لباس مجلسی را از این مکان تهیه کنید.
پاساژ شهر شب
این پاساژ که دارای اجناسی با کیفیت و قیمت عالی است، از قدیمیترین فروشگاههای شیراز به حساب میآید.
مرکز خرید سپهر
این مرکز با نمایی جالب و جذاب، دارای ۵۱ واحد تجاری همراه با پارکینگ است. آدرس: چهاراره خیرات.
بازار حاجی
این بازار از قدیمترین بازارهای شیراز است که روبهروی مدرسه خان قرار دارد. اگر طالب لباسهای سنتی شیراز هستید حتما سری به این بازار سنتی بزنید.
پاساژ برق
این پاساژ دارای دو طبقه است که طبقه اول مغازههای پوشاک و طبقه دوم مغازههای لوازم کامپیوتر را میبینید که دارای قیمتها و کیفیتهای متوسط هستند.
بازار مشیر
این بازار از دیگر بازارهای قدیمی شیراز است که انواع صنایع دستی در آن یافت میشود. قدمت این بازار مربوط به دوران قاجار است.
بازار قیصریه لار
این بازار در شهرستان لار، از توابع استان فارس قرار دارد. معماری این بازار بسیار منحصربهفرد و جذاب است و قدمت آن به پیش از صفویه بازمیگردد. بازدید از این بازار خالی از لطف نیست.
علاوه بر مراکز خرید و فروشگاههایی که نام برده شد، پاساژهای دیدنی دیگری نیز وجود دارند که توصیه میشود حتما از آنها دیدن فرمایید :
مجتمع صوت و تصویر فارس
مجتمع تجاری سلیم
مجتمع تجاری- اداری اهورا
مرکز خرید میلاد
مرکز خرید سینا
مجتمع تجاری ابریشم
مجتمع تجاری پارمین
مرکز خرید گاندی
مرکز خرید شیراز