باغ شازده ماهان

دیواری بلند، یک استخر و یک جوی منتهی به عمارتی بزرگ به همراه درختان ستبر از مواردی است که در حالت کلی باغ‌های ایرانی را می‌سازد. تاریخچه‌ی پیدایش این سبک از باغ‌ها به دوره‌ی هخامنشیان و سلطنت پدر ایران زمین «کوروش بزرگ» باز می‌گردد. وجود هندسه‌ی منظم در باغ شاهی و باغ‌های پیرامون کاخ‌ها به دستور کوروش بزرگ صورت پذیرفت که بعدها این سبک از معماری در دوره‌ی ساسانی و دوره‌های پس از اسلام تکامل یافت و به شکلی که امروزه می‌بینید به دست ما رسیده است. باغ شازده ماهان نیز با پیروی از چنین سبکی ساخته شده تا باری دیگر غنای هنر ایرانی را فریاد بزند.

باغ شازده ماهان در ۲ کیلومتری شهر ماهان و حوالی شهر کرمان قرار دارد. باغ مذکور که قدمت آن به اواخر دوره‌ی قاجار باز می‌گردد، در دامنه‌ی کوه‌های تیگران ساخته شده است تا علاوه بر آب‌وهوای مطبوع از طبیعت زیبای آن هم بهره بگیرد. «محمد حسن خان سردار ایروانی» حاکم وقت کرمان در ابتدا دستور ساخت این باغ را صادر کرد. بعدها بنای باغ توسط «عبدالحمید میرزا ناصرالدوله» حاکم بعدی این شه ساخته شد که البته این کار نیمه تمام ماند.

اگر از این باغ دیدن کنید، متوجه خواهید شد که برخی از بخش‌های آن فاقد تزئینات و ظریف‌‌کاری‌های معمول هستند که دلیل آن همین نیمه‌کاره رها شدن ساخت آن است. گفته می‌شود زمانی که خبر مرگ حاکم کرمان به گوش فردی که مشغول بنایی بود رسید، وی تغار گچی را که در دست داشت محکم به دیوار کوبید و کار را رها کرد. آثار چنین سهل‌انگاری امروزه با جای خالی کاشی‌ها بر سردر ورودی کاملا نمایان است. موردی که در هنگام تماشای باغ کاملا مشخص است، تضادی است که فضای سرسبز آن به محیط خشک بیرون دیواره‌های آن دارد. این باغ مانند واحه‌ای بسیار زیبا در دل کویر به نظر می‌رسد و همین مورد به جذابیت‌های آن افزوده است.

باغ شازده ماهان با مساحتی حدود ۵/۵ هکتار در دو مجموعه‌ی شرقی و غربی بنا شده و یکی از زیباترین باغ‌های ایرانی به شمار می‌رود. علاوه بر معماری اصیل عمارت باغ، می‌توان وجود فواره‌هایی را که تنها بر اساس قانون فیزیک و ارتفاع عمل می‌کنند، از ویژگی‌های بارز آن برشمرد. طول این باغ ۴۰۷ و عرض آن ۱۲۲ متر است. در بدو ورود به جلوی باغ سردر زیبای آن را مشاهده خواهید کرد. این سردر مانند قاب عکسی به نظر می‌رسد که عمارت، حوض‌ها، فواره‌ها و درختان باغ را به تصویر می‌کشد. کوشک یا عمارت اصلی در انتهای فوقانی باغ، سردر، عمرات شاه‌نشین و حمام بناهای باغ را شامل می‌شوند.

تصاویر